Merc è Torrellas, Tordera

Entrevistem a la Mercè Torrellas, arxivera cultural de Tordera

Mercè Torrellas, arxivera cultural de Tordera
Foto: Kris Ubach

On estem, Mercè?

Aquest és un espai de recent creació a Tordera: és l'escultura d'acer que va fer en Quim Domene el 2022 dedicada a en Prudenci Bertrana. Està situada davant de l'Arxiu Històric Municipal de Tordera i Espai Bertrana, que també té una obra de forja del mateix autor a la façana. Amb això, l'Ajuntament va voler homenatjar la figura d'en Prudenci Bertrana, que és un il·lustre escriptor i pintor català nascut a Tordera el 1867.

Què hi podem trobar a Tordera?

Al nostre poble hi ha força patrimoni, tant prehistòric com històric. Per una banda, tenim la "Taula de les Bruixes" d'Hortsavinyà, la qual és neolítica, i el nostre terme municipal entra dins d'una part del poblat ibèric de Montbarbat del segle IV aC.

Per altra banda, al nostre terme municipal hi ha una part del pont de la Font del Ferro, que és la continuació de l'aqüeducte romà de Sant Pere de Riu; i d'època medieval tenim la torre de defensa de Can Tonijoan, del 1557. Com a obra contemporània cal destacar el pont sobre l'N-II, que es va fer l'any 1944 per l'enginyer madrileny Eduardo Torroja; és molt interessant perquè està fet amb la tècnica de voltes inverses.

Aquí teniu també molts edificis religiosos...

Sí, i tant. Al centre del poble hi ha l'església parroquial de Sant Esteve iniciada el 1779 amb façana barroca i campanar romànic i la capella de Sant Antoni de l'Antic Hospital de Pobres. A la rodalia tenim el monestir romànic Roca-rossa i diverses ermites (Sant Andreu, Sant Vicenç, Sant Ponç, Sant Daniel, Sant Pere, Sant Jaume, Sant Tou i l'Erola). A més a més, també comptem les antigues esglésies dels municipis agregats que són la de Sant Miquel de Vallmanya, l'església de Sant Llop d'Hortsavinyà i l'església de Sant Pere de Riu.

Mercat dels diumenges, Tordera
Mercat dels diumenges.
Foto JM Arenaza
Ermita Sant Daniel, Tordera
Ermita Sant Daniel.
Foto Ajuntament Tordera

Quines excursions recomanaries?

Hi ha diversos itineraris molt interessants. Sense sortir del centre, pels carrers del barri antic, hi ha repartits uns suports amb informacions sobre edificis, personatges i oficis que formen part de la història de Tordera (tenen un codi QR per capturar més informació sobre cadascun). Després hi ha la ruta de les ermites i les esglésies de Tordera que passa per dotze edificis religiosos dins del terme municipal. Unes altres excursions molt maques són el Camí de les Valls, que és una ruta circular de 18 km; la ruta per les ribes del riu La Tordera que descobreix l'illa de La Tordera, els aiguamolls de Cal Raba i La Roureda; i la ruta "La Tourdera" que es pot fer a peu o en bicicleta i que segueix el riu La Tordera i riera d'Arbúcies, enllaçant amb el parc natural del Montnegre i la reserva de la biosfera del Montseny.

Quin consell ens dones a l'hora de visitar Tordera?

Hi ha una cosa que no ens podem perdre que és visitar el mercat setmanal dels diumenges, que existeix des del 1854. Es desplega pel nucli antic de la població i el mateix dia es pot aprofitar per visitar l'església parroquial i el seu campanar romànic. L'altra cosa que també és interessant és la gastronomia típica de Tordera. Aquí molts restaurants serveixen el fesol del ganxet, que té denominació d'origen protegida (DOP) i que es pot combinar amb tota mena de carns. La millor opció és venir el Diumenge de Rams perquè hi ha el mercat setmanal pels carrers del poble i la Fira del Ram al parc Prudenci Bertrana.


Imprescindibles de Tordera

  • Mercat setmanal els diumenges
  • Parc Prucenci Bertrana
  • Ermites: Sant Andreu, Sant Vicenç, Sant Ponç, Sant Daniel, Sant Pere, Sant Jaume, Sant Tou i l'Erola
  • Església parroquial de Sant Esteve
Pont de ferro, Tordera
Pont de Ferro. Foto: JM Arenaza